Krig som konst!

I juni 2021 donerade Ålandsbanken sin samling av litografier med motiv från Bomarsund till Ålands museum. Samlingen representerar en mycket värdefull dokumentation av händelserna under sommaren 1854 då Bomarsunds fästning belägrades och förstördes av franska och brittiska styrkor. De enskilde litografierna är både informativa och vackra. Det kan tänkas vara olyckligt att ett slag är den första händelse i Ålands historia som har dokumenterats visuellt på ett så pass detaljerat sätt. Men det var inte vilket slag som helst – det var händelserna som ledde raka spåret till Ålands demilitarisering år 1856.

Litografier är trycksaker som producerades i tusentals exemplar av olika förlag – i Bomarsunds fall var dessa förlag främst situerade i London och Paris. Litografin är alltid kopplad till en konstnär, men faktum är att det som vi ser är inte konstnärens verk, det är litografens. Konstnären var på plats (lite som en nutids krigsfotograf) och gjorde skisser. Dessa skisser skickades till förlaget i England eller Frankrike med krigsflottans fartyg. Skisserna användes av litografen för att göra ett fullständigt motiv på sten (därmed namnet ”litografi”*) som utgjorde grunden till tryckprocessen.

Den engelska konstnären Dolbys litografier har alltid ett datum då de publicerades – vid en jämförelse av publiceringsdatum med datum för själva händelsen kan det konstateras att processen, från skisser på plats till den färdiga litografin, tog ca en månad. Inte direkt CNN men ganska snabbt när man tänker att dåtidens kommunikatörer hade behov av hjulångare i stället för dagens satelliter!

De flesta litografierna i Ålandsbankens samling är kolorerade men det gjordes för hand efter tryckprocessen. Färglitografier började tryckas kring mitten av 1800-talet men det krävde framtagandet av en ny trycksten för varje färg som skulle användas.

Litografierna från Bomarsund är ett unikt bildmaterial från en tid då fotografering var en ovanlig och krånglig dokumentationsmetod. Krig var ett populärt ämne och litografierna hade en stor publik. De visar bara den segrande maktens perspektiv och användes som propagandamaterial i Frankrike och Storbritannien, men var populära även i andra europeiska länder. Litografier publicerades i olika format, som enskilda blad, som album och även som illustrationer i de nya och populära illustrerade tidningarna.

I bilderna här intill finns de konstnärer representerade som stod för största delen av litograferna som avbildar händelserna kring Bomarsunds belägring sommaren 1854. Klicka på bilden för att få den i fullstorlek.

Sir Oswald Walters Brierly (1817 – 1894) var en engelsk marinkonstnär. Han följde med den brittiska flottan till Bomarsund som gäst ombord fartyget HMS St Jean d’Acre. Han producerade ett album ”The English and French Fleets in the Baltic, 1854” bestående av 18 individuella litografier som publicerades 1854 och 1855. Brierly blev år 1874 befordrad till marinkonstnär till Drottning Victoria.

Edwin Thomas Dolby (1824 – 1895) var en engelsk konstnär som troligtvis skickades till Östersjön sommaren 1854 på uppdrag av konstförlaget P. & D. Colnaghi & Co. av London. Dolbys motiv visar människor i närbild och inkludera även humör. Han producerade ett album ”Dolby’s Sketches in the Baltic 1854” med 21 enskilda litografier som publicerades 1854.

Antoine Léon Morel-Fatio (1810 – 1871) var en fransk konstnär och kurator av Musée de Marine, en del av Musée Imperial de Louvre i Paris. Morel-Fatio gjorde sex kände litografier med motiv från Bomarsund och Åland. Utöver dessa verk gjorde han en stor oljemålning över anfallet mot Bomarsund.

Charles Louis Alfred Lourde Laplace var en högre officer i den franska militären. Han producerade sex litografier med motiv från Bomarsund. Det är sannolikt att han var på Åland i sin roll som konstnär och inte som soldat.

Louis Lebreton (1818 – 1866) var en fransk konstnär som specialiserade i marinmotiv.

 

*Litografi (af grek. li'thos, sten, och gra'fein, skrifva), konsten att medelst aftryck från en stenskifva mångfaldiga teckningar eller skrift

 

Graham Robins, graham.robins@regeringen.ax