Våra utställningar

Redan i entrén möts du av en porträttvägg, som pryds av ett hundratal fotografier av ålänningar och personer med anknytning till Åland.

Innanför dörrarna kommer du till vårt inledningsrum med en stor isbåt i mitten och en filminstallation på tre väggar som visar den åländska naturen med sina årstidsväxlingar.

Därifrån leds du in i den permanenta utställningen där du kan följa historien från de första säljägarna som steg iland på karga öar till dagens globala och mångkulturella samhälle.

Genom en kronologisk uppdelning – forntid, medeltid, stormaktstid, ryska tiden och självstyrelsetiden – lotsas du etappvis genom Ålands historia. Utställningen handlar om både dramatiska händelser och vardagslunk, om slit för försörjning, om lek och om fest.

Läs mer om vår permanenta utställning här.

Far och dotter i utställningen

I vår "Lilla sal", mittemot den permanenta utställningen, visar vi tillfälliga utställningar med varierande teman. De aktuella utställningarna kan du se i kalendern.

I entrén finns även två nischer där miniutställningar berättar om enskilda föremål eller händelser. Till entrénischerna uppbärs ingen entréavgift.