Radiofyren på Rödhamn

Rödhamn, en idyll som ligger endast 10 nautiska mil från Mariehamn, har i hundratals år varit en skyddad natthamn för sjöfarare.

Här har sjöfarare slagits med krögare, här har lotsar och fyrvaktare bott med sina familjer och husdjur. Här har otaliga fartyg under flera århundraden sökt skydd och väntat på bättre väder. Rödhamn, som egentligen består av öarna Långö, Gloskär och Rödö, var den sista säkra hamnen innan man gav sig ut på öppet hav på resan mellan Sverige och Finland.

På Rödhamn finns den gamla radiofyren med tillhörande fyrvaktarbostäder och ekonomibyggnader kvar att besöka. I radiofyren finns idag en utställning som lotsar dig genom radiofyrens historia, lotsväsendet och skärgården under kriget. Rödhamnsöarnas sevärdheter och historiska lämningar lyfts också fram liksom gästhamnen och dess historia.

Den förnyade utställningen öppnar under Rödhamnsdagen 29 juni 2024 med invigning och vernissage kl. 12 där vi bjuder de första 100 besökarna på Anettes berömda kanelbulle med kaffe/the/saft. Välkomna!

Utställningen håller öppet samma tider som Rödhamns gästhamn 1.6 - 31.8 (2024 öppnar utställningen 29.6). Mer information om gästhamnen hittar du på Åländska segelsällskapets (ÅSS) hemsida.