Filmklipp

Här hittar du korta filmer som innehåller olika teman, allt från forskare som berättar om sitt forskningsområde, amatörarkeologisk utgrävning i Geta till små korta berättelser om myntskatter och andra spännande föremål från den arkeologiska samlingen. 

 

Föremål i den arkeologiska samlingen

Emkarbyskatten - en vikingatida silvermyntskatt (2023) Arkeolog Victoria Gottberg berättar om myntskattfyndet och andra silvermyntskatter som hittas på Åland från yngre järnåldern. OBS! Ljudet i början av filmen har rundgång.

Ett unikt vikingatida ringspänne doneras till samlingen (2023) Arkeolog Victoria Gottberg berättar om ett ringspänne som hittats som ett lösfynd av hennes släkting och har nu donerats till Ålands museums arkeologiska samling.

Vad kan en svinkäke och ett lodjursben från medeltiden berätta? (2023) Osteolog Rudolf Gustavsson berättar om en svinkäke och ett lodjursben ur samlingen.

 

Forskarbesök i samlingen

Amber Roy Berättar om forskning på stenyxor. (2023) Postdoktor Amber Roy vid Stockholms universitet berättar om sitt forskningsprojekt, forskningsmetoderna hon använder och vad för information man kan få ut av att studera stenyxor från stenåldern. Tre stenyxor ur samlingen ingår i hennes forskningsprojekt.

 

Arkeologiska utgrävningar

Bartsgårda i Finström, en plats med lång historia och spännande fynd! (2023) Biträdande professor Kristin Ilves berättar om Helsingfors universitets seminariegrävningar som genomförts på den boplatsen som sträcker sig från järnåldern in till medeltid. Ny intressant information och spännande fynd presenteras. Obs! ljudkvalitén kan upplevas som störande på grund av brus av vinden.

Amatörarkeologisk utgrävning av en stenåldersboplats i Geta. (2022) Projektledare FM Jan Fast och några deltagare berättar om utgrävningen 2022.