Konstnären Guy Frisk

Objekt: Foto: Ålands museum, Elis Fogdes samling
ID ÅMF_56000_613

Konstnären Guy Frisk, 17 augusti 1934 - 26 Februari 2022, föddes i Lovisa i Finland och studerade vid Konstakademins skola i Helsingfors. 1961 flyttade han till Åland och hade sin ateljé i Lumparland.

Frisk verkade 1960-1980 som teckningslärare i Mariehamn. I slutet av 1970-talet byggde han en utställningshall för tillfälliga utställningar i anslutning till sin ateljé. Hans konstnärliga bredd rymmer allt ifrån akvareller, oljemålningar, collage och grafik till teckningar och självporträtt.

Han medverkade i över 100 utställningar och arbetade med flera konststilar och uppmärksammades bland annat för sina kollage och oljemålningar med en ödslig, nästan surrealistisk stämning. Han var en skicklig grafiker och han gjorde såväl träsnitt som koppargrafik.

Till en början stod hans arbeten nära det abstrakta, men senare uppmärksammades han för sin akvarellkonst i vilken han metodiskt konstruerat sina bilder. Landskapsmålningarna hämtade han motiv till från Åland, men även från Spanien, Portugal, olika Medelhavsöar och Island.