Författare Salminen

Objekt: Foto: Uno Markström, Ålands museum
ID ÅMF_42969

Den åländska författaren Sally Salminen föddes den 25 april på Vårdö och dog den 18 juli 1976 i Köpenhamn i Danmark.

Sally var den sjunde i raden av elva syskon och växte upp i ett småbrukarhem. Hennes pappa omkom i en drunkningsolycka när hon var sju år. Efter att ha gått ut folkskolan arbetade hon först i lanthandeln i hembyn och som 18-åring flyttade hon till Stockholm, där hon jobbade som hembiträde. Efter att ha arbetat som butiksbiträde i Linköping återvände hon efter ett par år till Åland, innan hon och systern emigrerade till USA.

Sally blev berömd när hon vann första pris i "Svensk romanpristävling 1936", som var utlyst av förlaget Wahlström & Widstrand i Stockholm och Holger Schildts förlag i Helsingfors, med romanen Katrina. Romanen handlar om den österbottniska bonddottern Katrina som gifter sig med den snälle men naive storskrävlaren Johan från Åland, som visar sig vara en fattig sjöman och inte alls den rike herreman med stor gård han påstått sig vara.

Sally skrev romanen medan hon arbetade som hembiträde i New York, USA, dit hon emigrerade med sin syster Aili i mars 1930. Invandrarflickan och hembiträdet Sally som blev prisbelönt författarinna väckte uppmärksamhet både i hemlandet och i USA. 1936 utkom Katrina i femton utgåvor och boken har idag översatts till ett tjugotal språk och nyutgåvor av boken visar dess ställning som en läsarklassiker. Katrina filmatiserades 1943 av Gustaf Edgren.

Framgången med Katrina gjorde det möjligt för Sally att bli författare, men den första romanens framgång blev också en börda för henne. Efter Katrina publicerade hon sjutton böcker, av vilka så gott som alla hamnat i första romanens skugga. I Danmark blev hon emellertid en berömd kulturpersonlighet där hon och maken, den danske målaren Johannes Dührkop, bosatte sig efter att de gift sig 1940.

Det var egentligen först med romanen Prins Efflam, som Sally skrev 1953, som hon återigen uppmärksammades. Romanen utspelar sig i en by i Bretagne och är en samtidsskildring med mytiska och psykologiska inslag. Boken prisades för sina naturskildringar. Sally och hennes man gjorde många resor, bl.a. till Italien, Jugoslavien och Bretagne. Resor som inspirerade henne till att skriva Prins Efflam.