Kobba Klintar

Objekt: Foto: Nils Alve Korpi, Ålands landskapsregering
ID ÅMF-63849_1086

Kobba Klintar är ett skär i Ålands hav beläget vid farleden in mot Mariehamn. Här ligger en lotsstation som numera är ur bruk. Efter upprustningen av husen och hamnen har det blivit ett populärt utflyktsmål. Konstnären Juha Pykäläinen har uppfört flera permanenta konstverk på Kobba Klintar mellan 2002 och 2007. Mest iögonfallande är träskulpturen Lotsen och havstruten som gestaltar en lots stående på balkongen utanför mistlurens dörrar, spanande ut över havet genom en tubkikare.

I samband med grundandet av staden Mariehamn 1861 uppfördes en lotsuppassningsstuga och vitmålad, fyrsidig, pyramidformad båk på Kobba Klintar och 1863 flyttades den dåvarande lotsstationen från Nåtö till Mariehamn. Bredvid lotsstugan installerades en gasoljedriven ledfyr 1883 med rött och vitt ljus som blinkade 50 gånger per minut. Denna flyttades 1890 till den närliggande ön Korsö i samband med att nya inseglingslinjer skapades till Mariehamn. Samma år byggdes naturhamnen ut till en båthamn.

För att underlätta navigering vid dåliga siktförhållanden installerades en handdriven mistlur 1903. Denna ersattes 1910 av en mycket större anläggning, med dieseldrivna motorer för att driva en siren. För att få plats med maskineriet uppförde man en stor lotsstuga i jugendstil i två våningar med maskinrummet i bottenvåningen, bostad i andra våningen och mistluren på vinden.

I januari 1972 lades lotsstationen på Kobba Klintar ner och de kvarvarande lotsarna omplacerades till Mariehamn. Före nedläggningen elektrifierades Marhällans fyr och försågs med en dimsiren som ersättning för sirenen på Kobba Klintar.

Öarna köptes upp av Mariehamns stad 2005 och hamnen totalrenoverades 2006–2007, då bland annat vågbrytaren återuppbyggdes från grunden. En yttre kopia av den ursprungliga båken, som hade rivits 1954, uppfördes 2012.

Öarna förvaltas av föreningen Kobba Klintars Vänner r.f. sedan år 2002. Föreningen bildades då för att bevara och vårda den unika kultur- och maritima miljön.