Anu Tuominen - Kopplingar

Utställning 30.9-26.11
Anu Tuominens verk med virkade grytlappar

Anu Tuominen, född 1961 i Lemi, Finland, är en av Finlands mest betydande konceptkonstnärer. Hon har examen från både Bildkonstakademin och Konstindustriella högskolans inredningsarkitektur- och möbeldesignlinje, nuvarande Aalto-universitetet. Tuominen har haft utställningar både utomlands såsom i Japan och runt om i Finland och Sverige. 1995 fick hon första pris på Mänttä bildkonstfestival och 2003 fick Tuominen Ars Fennica-priset.

Tuominen, ger nya innebörder till bortglömda, slitna och övergivna vardagsföremål som hon samlat på sig eller hittat på loppmarknader. Hon skapar konst av det alldagliga och vardagliga. Allt från små pennstumpar och knappar till äggkoppar och virkade grytlappar sorteras och organiseras och får nya överraskande sammanhang, gärna i färgstarka kombinationer med inslag av humor och nostalgi. 

Den nya ordningen ger det vardagliga ett nytt visuellt skimmer där form och färg får ta över funktion. Även verkens titlar, som kan liknas vid ordramsor eller poesi, är av vikt där konstnären leker med ord och språk. Verken kan även få nya titlar i nya sammanhang då Tuominen i sin konst arbetar plats anpassat. Vilket gör hennes utställningar unika.