Midsommarstången ska utsmyckas

Objekt: Foto: Ralph Rostén, Ålands museum
ID ÅMF-63932-3-2-11

Det finns en midsommarstång i nästan varje by på hela Åland. Den rikligt lövade och smyckade midsommarstången är typisk för åländsk midsommar och en gammal symbol för fruktsamhet och grönska.

Alla byar har sina egna traditioner kring firandet och midsommarstångens utseende – ingen stång är den andra helt lik. Vissa stänger smyckas med färgglada midsommarkronor medan andra går helt i grönt och är prydda med lövkransar och enrisgirlanger. Löven står för god skörd och bildar mönster av timglas eller rutor när de spänns upp mellan stång och rår.

Det finns många tolkningar kring symboliken bakom midsommarstångens olika detaljer: Vädret, sjöfarten, jordbruket, fisket eller helt enkel en önskan om att skapa en finare midsommarstång än den i grannbyn.

Gemensamt för de åländska midsommarstängerna är den 10-25 meter höga stången försedd med enkla eller korsade rår.

Att pryda råändarna med kronor är vanligast på landsbygden. De vackra och färgglada kronorna är släkt med julens halmkronor och är en symbol för jungfrudom, ungdomlighet, hälsa och en glad framtid.

Högst upp i midsommarstången står en trägubbe och fäktar i vinden som symbol för flit och arbete. Under fäktargubben finns en vimpel eller flagga som ofta har de åländska färgerna blått, rött och gult.

Vissa midsommarstänger smyckas med en sol som symboliserar den livgivande värmen. Små segelbåtar seglar runt stången som en symbol för den åländska sjöfarten.

Bilden är tagen i samband med midsommarfirande på friluftsmuseet Jan Karlsgården i Kastelholm, Sund. Okänt vilket år.