Väderkvarn

Objekt: Foto: Ralph Rostén, Ålands museum
ID ÅMF-63932-3-2-4

Väderkvarn vid friluftsmuseet Jan Karlsgården i Sund. Väderkvarnen föll när stormen Alfrida (i Finland kallad Aapeli) träffade Åland med full kraft januari 2019. Idag står kvarnen upprätt igen.

I Finland finns det ca 750 gamla bevarade väderkvarnar.  Mot slutet av 1800-talet räknar man att det har funnits t.o.m. 20 000 kvarnar. De finns överallt i landet, ända till östgränsen och södra Lappland. De största koncentrationerna finns på Åland, med över 180 väderkvarnar.

De traditionella finska väderkvarnarna representeras av tre huvudtyper: stubb, holk och mamsell. Den på bilden från Jan Karlsgården är av typen holk. "Stjärten" på kvarnen, som man vrider övre delen av kvarnen med, sitter högt uppe i luften och denna typ av kvarn har därför på finska fått namnet harakkamylly, dvs. skatkvarn.

I Finland är alla gamla väderkvarnar,  inklusive maskineriet, byggda i trä. Järn hittar man vanligen endast i axeln som roterar löparen (övre kvarnstenen) samt i förstärkningar kring delar av maskineriet och konstruktionen av kvarnhuset. Det enda undantaget är den stora industrikvarnen från år 1861 på Samppalinna berg i Åbo. (Källa: arkitekt Kirsti Horn)